Plezališče Bohinjska Bela

  • plezanje_1.jpg
  • iglica6.JPG
  • iglica2.JPG

Zgornja vas leži pod previsno skalnato Iglico, ki je najbolj poznana po plezališču "Stara Bela". To upravičeno sodi v zgornji kakovostni razred med slovenskimi plezalnimi področji.

Poleg Iglice se na Bohinjski Beli nahajata še dve plezališči in sicer Nova Bela, katera se nahaja v smeri Široke peči, ter plezališče nad Kupljenikom. Ker so stene obrnjene na vse strani, traja plezalna sezona vse leto. Nova Bela je primerna pozno spomladi, poleti in jeseni. V tem času je stena v senci približno od poldneva naprej. Stara Bela je zelo primerna spomladi, jeseni, pa tudi v suhih in sončnih zimah

Plezališče Iglica

 

PLEZALIŠČE NOVA BELA - NA POTI PROTI ŠIROKI PEČI

Nova Bela je primerna pozno spomladi, poleti in jeseni. V tem času je stena v senci približno od poldneva naprej. Stara Bela je zelo primerna spomladi, jeseni, pa tudi v suhih in sončnih zimah. Stena se tudi po dolgotrajnem deževju hitro posuši. Plezališče nad Kupljenikom je najprimernejše v poletnem času.

Za plezališča je značilno, da lahko na njih vsak najde sebi primerne smeri. V Novi Beli so smeri večinoma previsne, nekaj pa jih je tudi v strmih ploščah z zelo majhnimi oprimki. Enako velja za steno nad Kupljenikom. Več kot polovica smeri na Bohinjski Beli je daljših od 20 metrov in v večini prevladuje vzdržljivostno plezanje.

 

PLEZALIŠČI

NOVA BELA (težavnost 6b ... 8c+)  VEČ INFORMACIJ DOBITE NA TEM LINKU

STARA BELA – IGLICA (težavnost 4a ... 8c)