Plezališče Kupljenik

  • plezanje_2.jpg

V zadnjem času je nasproti Bohinjske bele, iz samotne, pozabljene skale, nastalo plezališče, ki bo marsikoga zasvojilo. Na razpolago je 29 smeri. Prevladujejo dolgi vzdržljivci v rahlo previsnih in dobro razčlenjenih ploščah. Plezati se da v plezališču od zgodnje pomladi do pozne jeseni, skozi cel dan (le sredi dneva je del stene na soncu).

DOSTOP: Ko se pelješ iz Bleda proti Bohinju, par 100m naprej od odcepa za Bohinjsko belo zavij levo (tabla Kupljenik). Po kar strmi cesti prideš do vasi Kupljenik, pelji mimo prvih hiš in malo naprej, na ostrem levem ovinku, zapelji desno na prostorno makadamsko parkirišče (tu se
začne pešpot Babji Zob). Če gledaš v smeri iz ceste, moraš na potko, ki gre v gozd na desni strani. Nato slediš potki, dokler te ne privede pod steno (slabih 10min).

SMERI: Tri smeri v tej skali so nastale že dobrih 15 let nazaj, delo Igorja Kalana pa je sedaj nadaljeval Mitja Peternelj. V dobri, kompaktni skali je opremil 26 novih smeri, večinoma jih je tudi prvi zlezel. Smeri so težavnosti 6a+ do 8a+, ena smer pa nosi ponosno oceno 5a. Kakšna bo dobila še višjo oceno, obljublja pa se tudi sektor lažjih. Največ dela je za plezalce, ki obvladajo težavnosti od 7a do 8a+.

TEŽAVNOST: (6a+ ... 8a+) (5a)  VEČ INFORMACIJ DOBITE NA TEM LINKU